SOAP7 gebruikte tot voor kort in een aantal zepen biologisch gecertificeerde palmolie, van duurzame teelt. Maar op verzoek van klanten zijn we nu geheel palmolie vrij. In dit blog leggen we uit hoe het precies zit met de palmvetten.
Palmolie heeft een slechte naam. Ontbossing, de massale productie in tropische gebieden, slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, uitbuiting. Het is ons allemaal bekend. Maar wat we niet vaak horen is dat er ook veel voordelen zitten aan de palmolieboom. De palm geeft het hele jaar door vrucht, levert per hectare veel olie, vraagt weinig water, heeft weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Volgens Milieucentraal kan geen ander gewas deze efficiëntie evenaren.
De duurzaam geteelde palmolie die wij gebruikten was misschien zo slecht nog niet. Maar we lezen ook dat de regelgeving omtrent certificering nog aan alle kanten rammelt. Controle laat te wensen over en afspraken met palmolie producenten worden lang niet altijd nageleefd.
De RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil) geeft aan bewust te kiezen voor steeds stengere eisen en dat certificering een heel belangrijke prikkel moet worden om palmolieteelt wereldwijd te verduurzamen. Maar volgens Milieudefensie kan de RSPO nog niet garanderen dat gecertificeerde palmolie ook echt volgens alle afspraken is geproduceerd.
Voor zeepmakers is kokosolie een goed alternatief voor palmvet. Kokosolie geeft rijk schuimende zeep, heeft betere huidverzorgende kwaliteiten dan palmolie. Maar ook voor kokosplantages worden oerwouden gekapt. Alles wat in de tropen geteeld wordt, koffie, pinda’s, cacao, het werkt allemaal ontbossing in de hand.
Bovendien speelt de afstand een rol: laten we kijken naar oliën die we dichter bij huis kunnen halen en daarmee een kleinere footprint kunnen maken. Kunnen we palmolie misschien vervangen door Europese zonnebloem- of koolzaadolie?
In dat geval wordt de footprint wel kleiner maar ook hier hebben we te maken met het omzetten van natuurgebieden in landbouwgrond, wat ook hier onwenselijk is vanwege het verlies aan biodiversiteit.
Het is zinvoller te zoeken naar effectieve mogelijkheden om duurzame palmolie te onderscheiden van niet-duurzame palmolie dan een boycot te propageren, zo stelt hoogleraar Milieubeleid aan de Universiteit van Wageningen Peter Oosterveer in een artikel van NRC.
Maar zolang de verduurzaming van palmolie nog niet goed geregeld is hebben wij besloten over te stappen op koolzaad- en zonnebloemolie.