X

ZEEP OP AMBACHTELIJKE WIJZE

Zeep wordt gemaakt door plantaardig of dierlijk vetten of oliën te laten reageren met loog.

Hiervoor wordt natronloog opgelost in water. In nauwkeurig afgewogen verhoudingen worden de verschillende oliën en het natronloogmengsel bij elkaar gevoegd en door stevig roeren komt een reactie tot stand, de zogenaamde saponificatie ofwel verzeping. (SOAP7 gebruikt de Cold Process methode: verzeping op lage temperatuur.)

Op de foto’s hiernaast ziet u brokken kokosvet die in de zeeppan worden gesmolten. Op de tweede foto is het kokosvet gesmolten, de olijfolie toegevoegd en wordt het natronloogmengsel in de pan gegoten.
Met een mixer wordt stevig geroerd om het verzepingsproces op gang te brengen. Op de laatste foto ziet u dat de zeep een vla-achtige dikte heeft gekregen.

HET TOEVOEGEN VAN …

Als de zeepmassa is getraced, d.w.z. dat het roerinstrument een spoor achterlaat wanneer het uit de massa wordt gehaald, is het tijd om de andere ingrediënten toe te voegen.

Door de verschillende toevoegingen krijgt iedere zeepsoort zijn eigen karakter. Honing, havermout of bloemblad: bij het tracen van de zeepmassa gaan ze de zeeppan in.

Vaak vermeng ik de etherische olie met rijstmeel, zodat de geur van de vluchtige olie beter vastgehouden wordt.

UITGIETEN IN DE MAL

Zodra er een homogene massa is ontstaan wordt het dikke maar nog vloeibare zeepmengsel in de mallen uitgegoten. De gevulde mallen moeten afgedekt worden zodat er geen warmte verloren gaat. De komende 24 uur vindt het saponificatie proces plaats die de lobbige massa verandert in een stevig zeepblok.

Alle loog wordt nu gebonden aan de olie en omgezet in zeep.
Een goed zeeprecept heeft een overmaat aan vet om te voorkomen dat er sterk bijtende loog in de zeep achterblijft. Ook wel ‘superfatting’ genoemd.

ZEEP LOSSEN

Als een grote cake wordt het zeepblok de volgende dag omgedraaid (gelost) op de snijtafel.

 

ZEEPBRODEN

Van het grote zeepblok snijd ik eerst zeepbroden.

SNIJRAAM

De zeepbroden gaan vervolgens onder het snijraam om er 100-grams zepen van te snijden.

Omdat de zepen met de hand worden gesneden is geen blok hetzelfde.

IN HET KRAT OM TE RIJPEN

De zepen worden naar Iederz (het sociale werk-leerbedrijf van de Gemeente Groningen) gebracht. Hier worden de zepen gestempeld en voor vier weken weggezet om te rijpen.

Als het verzepingsproces klaar is wordt elke zeep netjes verpakt in een zakje van pergamijn voorzien van label en etiket met alle informatie.