X

CASA CALIG

We schrijven 2004. Ik woonde sinds een jaar of twee op een Spaanse finca, met man en twee kleintjes met ontzettend veel last van eczeem. Iets buiten het dorp Càlig, vlakbij de Middellandse zeekust tussen Barcelona en Valencia.

Op zoek naar werk als vormgever liep ik tijdens een bezoek aan Nederland iets anders tegen het lijf; een boekje met de titel ‘Zeep en geurtjes’.  Sisco, onze leraar Spaans, had er al over verteld, hoe de Spanjaarden vroeger zeep maakten van gebruikte olijfolie en de nonnen in kloosters lange houten troggen vulden met zeepmassa. Eén zeep, voor lakens, handen en voor de wekelijkse wasbeurt.

Het zeepboekje opende mijn ogen. Zeep maken lijkt heel veel op koken en daar houd ik zo van! Okay, bij zeep maken moet je heel precies afwegen, de temperaturen in de gaten houden, maar met al die eetbare ingrediënten..! En het gros daarvan kon ik gewoon in het dorp kopen of oogsten op de finca. Aloë vera, tijm, citroen, rozemarijn, lavendel.

7 basisingrediënten; SOAP7 was geboren.

De huidjes van mijn kinderen knapten zienderogen op van de milde zepen die ik maakte, ik kreeg zelf zachte handen. Al gauw wilden winkels en kapperszaken uit de buurt SOAP7 (sop siet) verkopen.

Na 5 jaar besloten we om terug te gaan naar Nederland. Het geboortehuis van SOAP7 is er nog steeds en te huur: www.casacalig.com

Op de foto: Margot maakt de eerste zepen in de keuken in Spanje.

DE BIOTOOP

Terug in Nederland belandde SOAP7 na wat omzwervingen in de Biotoop van Haren. Dit voormalig biologisch centrum van de Rijks Universiteit Groningen biedt ruimte aan tientallen kunstenaars en vele bedrijven in allerlei sectoren. Er wonen/werken ongeveer 300 mensen. De leegstaande labruimte bleek een perfecte plek voor een zeeplab.

Een inspirerende omgeving en prachtig in het groen. Het ontwerp van de website, productie van de zeepplankjes en de washanden: het gebeurt nog allemaal in de werkplaatsen van de Biotoop. En in de zelfpluktuin bloeit de calendula voor de Marigold zeep.

Na 9 jaren Biotoop begonnen we een beetje uit ons jasje te groeien. Het oude gebouw, de onzekere toekomst…tijd voor iets nieuws!

GRONINGEN

En zo streken we op 1 maart 2023 neer op de Egersundweg 11c in Groningen. Zonnepanelen op een goed geïsoleerd dak. Op fietsafstand van huis en met Iederz (onze rechterhand, zie hieronder) om de hoek. Weer een stap naar duurzamer ondernemen!

Veel ruimte: beneden productie, boven kantoor en zeepvoorraden.

Met zo’n nieuwe stap komen ook verse ideeën. We zullen de deuren op nader te bepalen tijden opengooien zodat je langs kunt komen voor een kijkje of een praatje of voor een stuk zeep.

Hier vlakbij komt het Koplopersbos. SOAP7 gaat er een stukje van kopen, er worden bomen geplant en zo kunnen we onze Co2 uitstoot compenseren.

STEMPELEN EN VERPAKKEN BIJ IEDERZ

Iederz , het sociale werk-leerbedrijf van de gemeente Groningen noemden we al. Wekelijks brengen we een flink aantal zepen naar de werkplaats.

Daar worden de zepen eerst gestempeld en in kratten gezet zodat ze kunnen rijpen. Tenminste vier weken.

Daarna worden ze door de dames aldaar zorgvuldig, liefdevol en met veel plezier ingepakt.